2008. március 9., vasárnap

Pulyka töltve

Ahogy múlt novemberben eltelt a Hálaadás, a pulykaárak drasztikusan csökkentek. Ez az üzlet persze kihagyhatatlan volt, úgyhogy 70cent/font-ért szert tettünk egy hatkilós pulykára. Ez a pulykák világában a létező legkisebb volt (vagy legalábbis a Publixban). Hónapokig ült a fagyasztónkban, míg februárban elérkezettnek láttuk az időt egy jó kis pulykavacsorára. A recept ötletét az internetről szedtük, aztán teljesen átdolgoztuk :)


Hozzávalók
1 hatkilós pulyka

Töltelékhez:
2 fej hagyma
édeskömény (hagymánál kicsit kevesebb)
10 dkg Apróra vágott dió
5-6 szép piros alma
csík szalonna
3 szelet barnakenyér


Mártáshoz:
2dl almalé
2 evőkanál almadzsem
1 evőkanál méz
1dl félédes fehérbor
egy darabka vaj
csipetnyi borecet (vagy citromlé)

Az apróra vágott szalonnát megpirítjuk, a zsírját leszűrjük, a szalonnát félrerakjuk. Az apróra vágott hagymát olivaolajon pirítjuk, közben hozzáadjuk a szintén felaprított édesköményt. Sóval, szerecsendióval ízesítjük. Hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott almát, összerottyantjuk, aztán jöhet a dió a szalonna majd a végén a barnakenyér (amit közben felkockáztunk, és pici olivaolajon a sütőben keményre pirítottunk).
A fagyott pulykát persze előző nap kivesszük a mélyhűtőből, és kiolvasztjuk egy nagy tálban. :D Szóval először olvassátok végig a receptet, mert nem időrendi sorrendben van.
Elkészítjük a mártást, amivel kenegetni fogjuk, meg amiből alá is öntünk, kis vízzel higítva. A hozzávalókat összeöntjük, aztán addig kevergetjük lassú tűzön, míg homogén anyagot nem kapunk.
A megmosott pulykát az e célra vásárolt hatalmas eldobható pulykatepsibe helyezzük a hátára, és jól megtömjük a töltelékkel. Van neki nyaki ürege, meg a szokásos hasi, mindkettőbe rakunk bőven, érdemes még a bőre alá is rakni, szóval mehet, ami belefér :)
A töltés után jól lezárjuk, lehet tűzni, varrni, ragasztani, kis vizet, meg a mártás felét aláöntjük. Az egész állatot átkenjük egy kis olajjal, meg a mártásunkkal. A combok és a szárnyak végét alufóliába tekerjük, a mellére is helyezünk egy nagy fóliadarabot, aztán kb 150-160 fokon jövő Karácsonyig sütjük.
Óránként/félóránként kivesszük, jól átkenjük a mártással a fóliával takart melle alatt is. 4 - 4.5 óra sütés után levesszük róla a fóliákat, aztán még 1.5-2 óráig sütjük, közben félóránként kenegetjük. És kész is!
Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések: