2008. április 17., csütörtök

Washington DC

Sziasztok!

Folytatjuk a beszámolót Washington DC-vel.

A Baltimore-ban tartalmasan eltöltött hétvége után -ha már itt vagyunk, nézzük meg Washingtont is alapon- kora reggel vonatra szálltunk. A lassan felkelő nap DC-be érve verőfényes reggellel köszöntött minket a Union Station-nél. Aztán kiléptünk Washington pedánsan tiszta utcáira (legalábbis ahol mi jártunk). Hosszú sétára készültünk aznap, a kocsibérlést elvetettük, bicikli kölcsönzőt pedig nem találtunk, maradt a túrabakancs.
A következő élmény a fák koronái közül lassan kiemelkedő fehér kupola, a Capitol épülete volt. Minden oldalról fotogén. Elképesztő. Már megint ránk tört a "nem hiszem el hogy itt vagyunk" érzés. Kezd egy kicsit klisés lenni, nem??
A nagy fehér kupolás épület után farkasszemet néztünk a Washington Monument-tel, ami a National Mall szemközti oldalán áll, jó 3 km-re. Mivel ide a jegyek gyorsan elfogynak, sietős volt az utunk, de nem eléggé sajnos: a helyszínen kiderült, hogy már fél 9-kor bezárt a jegypénztár (hogy esélytelenségünket érzékeltessem, mi ekkor szálltunk le kb. a vonatról). Kissé csalódottan indultunk tovább, de annál jobban felvillanyozódtunk, ahogy elértünk a Fehér Ház-hoz. Persze csak kerítésen keresztül, messziről pillantottuk meg, de azért mégiscsak ott voltunk :).
Innen utunkat a Lincoln Memorial felé vettük, ami a Capitol-t és a Washington Monument-et összekötő egyenes meghosszabbításán található. Útközben körbejártuk a Második Világháborós emlékteret, amin minden államot egy oszlop szimbolizál, egy félkörben elhelyezkedve. Valamint egy elmékfal, 4048 arany csillaggal, ahol minden egyes csillag 100 elesett katonát jelképez. Az emlékművet 2001-ben kezdét el építeni (az elhelyezéssel kapcsolatban sokan tiltakoztak), majd 2004-ben fejezték be.
A Lincoln Memorial után felmásztunk a régi postaépület tetejére (magasságmániámat itt élve ki). Itt ebédeltünk is, hangulatos, nyüzsgő vásárcsarnok hangulatú hely: rengeteg kis kifőzde minden stílusban. Ezután már nem sok időnk maradt, a gépünk este indult, de azért arra még szakítottunk időt, hogy a múzeumairól is híres városban benézzünk egybe. A választás a National Air and Space Museum-ra esett, ahol a repülés történetének minden fejezete képviselte magát. A rakéták, kapszulák űrruhák már ismerősek voltak a Kennedy Space Centerből, na de azért így sem volt rossz :)
Sajnos innen is sietnünk kellett, még néhány fotót megejtettünk a Capitolnál a délutáni napfényben, üldöztünk mókusokat, meg egy helyi jellegzetes madarat. Majd vonat-busz-repülő-Sandra segítségével este a Carlyle Ave-n hajtottuk nyugovóra fejünket.

Nincsenek megjegyzések: